Ziemia, planeta ludzi

aŁączymy się z naszą planetą.Co roku, wiosną 22 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Ziemi. Służy on promowaniu postaw ekologicznych w społeczeństwie. W związku z tym na zajęciach w świetlicy skupiliśmy się na tematach związanych z naszą planetą i ekologią. Rozmawialiśmy o tym, jak należy dbać o Ziemię. Poznaliśmy zasady prawidłowego segregowania śmieci, jak również wyjaśniliśmy sobie czemu to służy. Świetliki z pełną świadomością opowiadały, iż śmieci, które segregujemy poddawane są recyklingowi czyli nadawane jest im „drugie życie”. Dzięki temu procesowy można: obniżyć koszty wytwarzania nowych produktów, zmniejszyć ilość odpadów zalegających na wysypiskach, chronić zasoby naturalne poprzez wykorzystanie surowców wtórnych, oraz obniżyć ilość energii potrzebnej do wyprodukowania nowych dóbr. Na zajęciach plastycznych tworzyliśmy plakaty, które porozwieszaliśmy na korytarzach w całej szkole, po to aby wszystkim uczniom oraz pracownikom szkoły przypomnieć o tym ważnym dniu dla naszej Planety - Ziemi. Pamiętajmy więc, aby o nią dbać i ją szanować, bo:” Nawet dobra ziemia, gdy leży odłogiem, rodzi chwasty.”

a  a

a  a

Szwengler Magdalena


 

„Świąteczne przygotowania”

aWesołego zajączka, co po stole bryka. Smacznościami wypełnionymi, Świątecznego koszyka. Smacznego jajka, mokrego dyngusa. Radości płynącej, ze Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Pogody ducha oraz niezapomnianych chwil, spędzonych przy wspólnym stole z najbliższą rodziną.

Spokojnych Świąt

Wielkanocnych życzą świetliki z wychowawcami

Od poniedziałku zaczynamy przygotowywać się do nadchodzących świąt, zarówno w domu pomagając rodzicom w porządkach jak i w szkole. Aby poczuć aurę nadchodzących dni ozdobiliśmy naszą salę. Na gazetce wiszą kolorowe pisanki i skaczą wesołe króliki. Na zajęciach przygotowaliśmy papierowe koszyczki z nadzieją, że zajączek nam coś wrzuci – mówią świetliki. Jednak najwięcej czasu zajęło nam ozdabianie i dekorowanie styropianowych jajek. Do upiększenia ich używaliśmy farb, bibuły, papieru kolorowego, wełny, ryżu. Każda pisanka wyszła piękna i oryginalna. Nasze prace można podziwiać w świetlicy.

a  a

a  a

Magdalena Szwengler 


 

„Kucharz duży, kucharz mały”

aZapach roznosił się po całej szkole. Przepis był bardzo prosty: mąka, mleko, woda, drożdże, jajka i nasze zaangażowanie. Na czwartkowych zajęciach świetliki zamieniły się w kucharzy i artystów jednocześnie. Nie baliśmy się pobrudzić, planując zajęcia stosownie się do nich przygotowujemy i tak nasi mali kucharze wyposażeni byli w fartuszki. Plan był prosty: oddzielić żółtko od białka, zmiksować mąkę, mleko, wodę, drożdże i żółtka. Do tak wyrobionego ciasta dodać ubite białko. Jeszcze trochę śmiechu i zabawy i można było zacząć smażyć pyszne racuchy. Kreatywność i pomysłowość naszych podopiecznych była widoczna podczas ozdabiania, dekorowania wypieków. Dzieci do tego użyły owoców, dżemów i innych smakołyków. Z racuchów robiły uśmiechnięte buzie. Oczywiście największą radością było zjadanie przygotowanych pyszności. Tego dnia każde dziecko uczestniczące w zajęciach wyszło ze szkoły z pełnym brzuszkiem i poczuciem spełnionych marzeń o byciu kucharzem i artystą. Wszystko wyglądało pięknie i było naprawdę smaczne – opowiadają świetliki. Koordynatorami całej przygody były oczywiście wychowawczynie świetlicy.

a  a

a  q

Szwengler Magdalena

Fajczyk Jolanta


 

Dodatkowe informacje