SP5 Gostyń

  • Drukuj
"W doborowym towarzystwie"
 
aPozwólcie przedstawić sobie - państwo Pyrkowie we własnej osobie! Tak, tak, nie mylicie się, to postacie wykonane z ziemniaków. Zrobili je uczniowie klasy 2c z okazji Dnia Ziemniaka, który przypada właśnie w październiku. Na zajęciach dzieci dowiedziały się, skąd pochodzą ziemniaki (Ameryka Południowa), kto je sprowadził do Europy  (hiszpańscy, królewscy żołnierze) oraz komu, my Polacy, zawdzięczamy uprawę tego warzywa w naszym kraju (królowi Janowi III Sobieskiemu). Indianie, którzy uprawiali ziemniaki na wiele tysięcy lat przed nami nazywali tę roślinę "papas", my Wielkopolanie często mówimy "pyry", w górach ziemniaki znane są pod nazwą "grule", a na Śląsku - tam, gdzie wydobywa się w naszym kraju węgiel, mówi się "kartofle". Jedna roślina, a tyle nazw! Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że ziemniak ma wiele zastosowań w polskiej kuchni. Gotowane, tłuczone, smażone, zapiekane, zawsze smaczne i zdrowe, bo zawierają witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz beta-karoten odpowiedzialny za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się naszego DNA. Zatem do jedzenia czas start! Smacznego.
a  a
a  a
mgr Tomczak Justyna