Treningi przed wakacjami

aZostało nam kilka dni do wymarzonych wakacji. Czas ten spędziliśmy bardzo aktywnie. Już od początku miesiąca realizowaliśmy program „Czerwiec na kółkach”. Świetliki przez cały tydzień na zajęciach doskonaliły swoją kondycję fizyczną. Niektórzy zaczynali przygodę z kółkami, inni szlifowali swoje umiejętności. Liczyła się dla nas oczywiście dobra zabawa no i bezpieczeństwo. W tym roku szkolnym dominowały rolki oraz hulajnogi. Były krótkie wyścigi oraz jazda na czas. Udało nam się również, korzystając ze słonecznej pogody wybrać na lody. Była to nagroda dla dzieci za całoroczny udział w zajęciach świetlicowych, za ich zaangażowanie oraz pilną pracę. Niestety z przegrzania zapomnieliśmy zrobić sobie zdjęć. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym świetliki będą również aktywnie uczestniczyć w zajęciach. Tymczasem życzymy pogodnych i pełnych wrażeń WAKACJI !!! Pamiętajmy przede wszystkim o bezpieczeństwie i do zobaczenia we wrześniu.

a  a

a  a

a

Magdalena Szwengler


 

Kuchnie świata

Poprzedni tydzień minął nam bardzo smacznie. Na zajęciach w świetlicy poznawaliśmy przysmaki różnych kultur. Zaczęliśmy patriotycznie od najsłynniejszych potraw polskich, dzieci chętnie wypowiadały się na temat ulubionych smaków, które często goszczą na ich stołach. Dowiedzieliśmy się również, że w krajach azjatyckich stosunek do jedzenia jest zupełnie inny niż w przypadku lepiej nam znanej diety zachodniej. W naszych regionach je się raczej aby zaspokoić głód lub dla przyjemności. Podczas gdy w Azji stosunek do jedzenia jest inny. Je się tam aby uzdrowić organizm. Każdy składnik zjadany ma jakieś zadania. Może on uzdrowić lub odsunąć chorobę. W kuchni azjatyckiej główną metodą przygotowywania potraw jest gotowanie lub gotowanie na parze. Znane już od tysiącleci. Często zdarza się też szybkie obsmażanie, tak aby warzywa nie straciły cennych witamin i właściwości. Azjaci rzadko kiedy jedzą surowe warzywa. Według medycyny chińskiej lekkie ich ogrzanie powoduje lepszą strawność i przyswojenie składników odżywczych. Pochodzimy z wody i woda jest pierwiastkiem życia. Niestety szczególnie w Polsce ilość zjadanych produktów morskich jest bardzo mała. Podczas pogadanek zachęcałyśmy dzieci to jedzenia ryb, które jak wszyscy wiedzą są bardzo zdrowe. Przenieśliśmy się również do Włoch i zaczerpnęliśmy ich kultury żywieniowej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia. Poznając ten rodzaj tradycji odwiedziliśmy restaurację „Czarny Piec”, która specjalizuje się w słynnej włoskiej pizzy i makaronach. Świetliki miały okazję skosztować smaków, które znają i lubią jak również poznać całkiem nowe. Wyjście do restauracji miało nie tylko charakter kulinarny ale również integracyjny. Swoim zachowaniem dzieci pokazały swoją kulturę osobistą, myślę, że możemy być z nich dumni bo każdy świetlik potrafił samodzielnie złożyć zamówienie i w kulturalny sposób je skonsumować.

a  a

a  a

a  a

Magdalen Szwengler

Lidia Tomaszewska


 

Majowe inspiracje

W miesiącu maju pochłonęły nas giga gry planszowe oraz ogromne ilości klocków LEGO. Niezależnie od wieku oraz płci wszyscy zintegrowali się przy wspólnej zabawie. W świetlicy pojawiło się wiele nowości między innymi ogromne gry planszowe, w których rolę pionków wcieliły się dzieci. Największą radość jednak sprawiły klocki LEGO. Każdy ze świetlików miał możliwość tworzyć, konstruować oraz bawić się i rozwijać swoją kreatywność. Powstawały piękne domy, latające pojazdy, roboty, smoki i inne cuda. Po intensywnych pracach konstrukcyjnych świetliki rywalizowały na powietrzu. Do dyspozycji mieliśmy ciekawe gry planszowe oraz zręcznościowe. Przy pięknej pogodzie mogliśmy skorzystać z nowości jakie dotarły do nas dzięki uprzejmości Klubu Fantastyki "Kopuła Zapomnienia".

a  a

a  a

 

Wychowawcy świetlicy

Magdalena Szwengler

Lidia Tomaszewska


 

Dodatkowe informacje